Keeping the spirit strong.

Најтешката „Тишина“- приказната за 9c/5.15d на Адам Ондра

На 3 септември, 2017 година, чешкиот професионален качувач Адам Ондра ја искачи првата 9c/5.15d насока на светот која ја нарече „Silence“ („Тишина“). Насоката ја искачи во норвешката спектакуларна пештера Ханшелерен. Краткиот документарен филм снимен за овој негов епски потфат ги прикажува моментите на неговото историско искачување и оние кои му претходеа на тоа славно попладне. 97 total views, no views today

97 total views, no views today

Корабија…корабиште од планина – преиспитување на настројбата

Кон планината не смееш со остро око. Кон висините стремиш – не одиш во бој! Со благост сонувај, разбуди се здрав низ твојот поглед нека завиори сокол, кон врвот се стасува со добрина, со дарот од најубавата нарав. Ферид Мухиќ Планините се одраз на моменталната духовна и душевна настројба на оние кои им приоѓаат. Огледало се на стремежот, на поривот и…

949 total views, no views today

Килиан Жорнет – тренинг кој трае 30 години

„How do I train“ („Како тренирам“) е неконвенционален тренинг водич потпишан од Килиан Жорнет, кој вели дека почнал да тренира денот кога се родил. Планините од најмали нозе биле негова средина за играње. Тој е основополжник на филозофијата во спортот која се базира на повторување, обидување и потфрлање. Денес, оваа тркачка машина, тренира седум дена во неделата со јасна мантра…

187 total views, no views today

Јумрија – карпестиот личен каршилак на вгордеаниот Златоврв

Кога си на Јумрија, копнееш за Златоврв и со поглед го галиш неговиот строг карпест восторг, се стремиш кон него, додека настројбата ти танцува низ карпестиот раскош и импресивни каменести форми на неговиот понизок, но ништо помалку достоен каршилак по планинска убост и дивост. Јумрија е карпесто извишување кое доаѓа како некој вид на пониско продолжение на златоврвниот масив на…

362 total views, 2 views today

Веливрв и шумските импресии на Голјак планина

Планинарските запознавања, пријателства и дружби имаат некоја своја засебна енергија која создава блискост иако луѓето кои ги среќавате на такви места најчесто ретко ги среќавате, а сепак имате чувство како да ги знаете. Да ги знаете добро и одамна. Токму овој порив и размената на таква енергија, склопувањето на такви пријателства, во комбинација со запознавачкото, иницијациско искуство на, како што…

835 total views, 1 views today

Изгрејсонце на Пелистер: Соблазнение на врвичното тихување

Кога тргнуваш кон врвот, тргнуваш за по којзнае кој пат да си го преиспиташ карактерот, да си ја закрепнеш волјата, да си ги прочистиш думите и да ја возвишиш духовната настројба. А врвот, со сета негова благост, суровост, дивост и кроткост, каков и да е кога ќе те пречека, секогаш знае да биде достоен домаќин настроен по душата и искреноста…

586 total views, no views today

Трескавец – порака постара од времето, посодржајна од просторот

Да се изгради дом посветен на Мајката Божја, блиску до небото ама и блиску до луѓето, оддалечен од земските искушенија а сепак достапен за сите добронамерници, скромен, но духовно раскошен…звучи како прилично невозможна задача…но, само за оние кои не биле на Трескавец. Соочувајќи се со предизвикот, локалните градители, според една од легендите за манастирот потпомогнати од некоја чудесна сила, биле…

1,052 total views, no views today

Како си поминавме на Momata Rock Trail 2017 – од наш агол

Кога сликите говорат повеќе од секој збор, секоја реченица, секој израз, па на мислите им е потесно во текстот отколку во широчината на асоцијативната, експресивната и понепосредна моќ на фотографијата, тогаш веројатно нема што многу да глаголиме за тоа како си поминавме ние, како организатори и волонтерски ангажирани поддржувачи на организацијата, на Momata Rock Trail 2017. Трето издание, за нас…

1,929 total views, 2 views today

Официјални резултати од Momata Rock Trail 2017

Третото издание на вашата и наша планинска трка Momata Rock Trail вчера го имаше својот рекордерски ден. Одличниот тркач Александар Кирковски го постави новиот рекорд на патеката со истрчано време од 1:51:54 и го освои првото место во машка конкуренција, додека втор беше Марјан Бонев, а трет Александар Стојкоски. Во женска конкуренција прва беше прилепчанката Мери Мирческа со време од…

1,751 total views, 2 views today

Кога ноќта и денот се љубат под Солунска Глава: Тивката возвишеност на Марина Рупа

За Долна Бабина Дупка, за Солунска Глава, за околната соголена врвична убавина и за Јакупица, генерално, веројатно не треба да трошиме многу епитети и пофални зборови. Кој бил – знае. Но, често, многу често, после враќањето од планина, наталожените емоции, импресии, чувства и мисли, бараат стерна од најсредето на човечката настројба, за да ’рзнат со незадржлив импулс во форма на…

1,943 total views, 1 views today