Category: Репортажи

Корабија…корабиште од планина – преиспитување на настројбата

Кон планината не смееш со остро око. Кон висините стремиш – не одиш во бој! Со благост сонувај, разбуди се здрав низ твојот поглед нека завиори сокол, кон врвот се стасува со добрина, со дарот од најубавата нарав. Ферид Мухиќ Планините се одраз на моменталната духовна и душевна настројба на оние кои им приоѓаат. Огледало се на стремежот, на поривот и…

929 total views, 1 views today

Јумрија – карпестиот личен каршилак на вгордеаниот Златоврв

Кога си на Јумрија, копнееш за Златоврв и со поглед го галиш неговиот строг карпест восторг, се стремиш кон него, додека настројбата ти танцува низ карпестиот раскош и импресивни каменести форми на неговиот понизок, но ништо помалку достоен каршилак по планинска убост и дивост. Јумрија е карпесто извишување кое доаѓа како некој вид на пониско продолжение на златоврвниот масив на…

331 total views, 2 views today

Веливрв и шумските импресии на Голјак планина

Планинарските запознавања, пријателства и дружби имаат некоја своја засебна енергија која создава блискост иако луѓето кои ги среќавате на такви места најчесто ретко ги среќавате, а сепак имате чувство како да ги знаете. Да ги знаете добро и одамна. Токму овој порив и размената на таква енергија, склопувањето на такви пријателства, во комбинација со запознавачкото, иницијациско искуство на, како што…

804 total views, 1 views today

Изгрејсонце на Пелистер: Соблазнение на врвичното тихување

Кога тргнуваш кон врвот, тргнуваш за по којзнае кој пат да си го преиспиташ карактерот, да си ја закрепнеш волјата, да си ги прочистиш думите и да ја возвишиш духовната настројба. А врвот, со сета негова благост, суровост, дивост и кроткост, каков и да е кога ќе те пречека, секогаш знае да биде достоен домаќин настроен по душата и искреноста…

560 total views, 1 views today

Кога ноќта и денот се љубат под Солунска Глава: Тивката возвишеност на Марина Рупа

За Долна Бабина Дупка, за Солунска Глава, за околната соголена врвична убавина и за Јакупица, генерално, веројатно не треба да трошиме многу епитети и пофални зборови. Кој бил – знае. Но, често, многу често, после враќањето од планина, наталожените емоции, импресии, чувства и мисли, бараат стерна од најсредето на човечката настројба, за да ’рзнат со незадржлив импулс во форма на…

1,909 total views, 1 views today

Мусала – тронската гордост на балканските висови

Да се биде на врвот не е само состојба на телото, туку многу повеќе и настројба на духот, ментална опстојба која го дразни чувството за високи дразби, за силни дразби, чувството за стремеж кон висините, за копнеж по божественото во нас. Оти на чоека му е најблиска божественоста, а сепак толку далечна, толку мистично недофатна. И при таа песимистичност на…

1,271 total views, no views today

По стапките од Momata Rock Trail – залезно воспевање на планинската убост

Кога ќе кинисаш од преддворјето на селчанскиот манастир Свети Димитриј, скрасен среде газираниот боров воздух во подножјето на Селечка Планина, во близина на Прилеп, после патеката низ шумскиот појас, пред тебе се отвора раскошното гостопримство на планинската красотија. Карпи, ниски шумести предели, повторно карпи, проблесоци на симпатични лединки, а меѓу сите нив, стамена и вгордеана – карпестата убавица Момата (кај…

902 total views, no views today