Category: Планинско трчање

Килиан Жорнет – тренинг кој трае 30 години

„How do I train“ („Како тренирам“) е неконвенционален тренинг водич потпишан од Килиан Жорнет, кој вели дека почнал да тренира денот кога се родил. Планините од најмали нозе биле негова средина за играње. Тој е основополжник на филозофијата во спортот која се базира на повторување, обидување и потфрлање. Денес, оваа тркачка машина, тренира седум дена во неделата со јасна мантра…

157 total views, 1 views today

Од личен агол: Трчањето како „превозно средство“ – преиспитување на карактерот и можностите

Ако предизвикот да се стигне што побрзо од една точка до друга е перманентен категорички императив на човечката цивилизација, тогаш нема што да правиме муабет, авионите, автомобилите и други брзи превозни средства одамна го газат времето во тој поглед, а нивниот прогрес не застанува тука. Но, поривот и желбата за збогатено искуство, за реално чувствување на средината низ која се…

756 total views, 1 views today

Влегување во новата авантура и предизвикот кој ве чека.

Сите вие кои сте трчале по асфалт, а не сте пробале со планинарење, сè уште не знаете што точно значи планинското трчање. За планинското трчање не постои некоја општо прифатена дефиниција, но може да се каже дека тоа е спорт кој комбинира трчање и планинарење, каде што потенцијалниот тркач, односно планинар, е значајна компонента во тежината на патеката. Кога веќе…

875 total views, no views today